Min hälsoresa 2019

Jag börjar 2019 med fördjupad kunskap om min hälsa. Denna kunskap har jag fått genom att jag haft möjligheten att få bli patient hos den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin i Göteborg. Efter en stor kartläggning av mina symtom, en fysisk undersökning och sedan ett antal tester har jag nu fått svart på vitt hur min hälsa är just nu.

Tillsammans har jag och Peter tagit fram en plan för hur jag nu skall återfå balans i min kropp, bli av med SIBO (small intestine bacterial overgrowth), fettmalabsorbtion, inflammatoriska processer, näringsbrister och födoämnesintoleranser. Inom funktionsmedicin fokuserar man inte på att dämpa sjukdomssymtom utan att i stället hitta de underliggande orsakerna till sjukdom och ohälsa.  Det är sedan dessa underliggande orsaker som man behandlar med hjälp av livsstilsförändringar, kosttillskott och ibland läkemedel. 

Det är stort att få svart på vitt vad det är i kroppen som inte fungerar och som ger de symtom jag har i form av autoimmuna sjukdomar så som Graves, alopecia universalis, anemi och B-12 brist.

Då jag är utbildad kost- och hälsocoach vet jag att kosten har en stor betydelse för vägen till bättre hälsa. Jag vet även att andra livsstilsområden spelar roll, så som sömn, stress och motion. Som du kan läsa på sidan "Om mig" har jag redan tidigare gjort en hel del förändringar i min kost, men inte nått hela vägen fram.

Jag kommer nu under de närmaste månaderna och sannolikt under hela 2019 jobba på att återfå min hälsa. Jag kommer ha stöd av min läkare, men även av en kost- och hälsocoach, då jag inser att även om jag har kunskapen själv kring vad jag behöver göra, så är peppning och förmågan att hålla motivationen uppe viktig och då är det skönt att kunna ha någon som håller en i handen.

Målet med att återfå min hälsa är att få mer energi, känna att tröttheten som alltid är där försvinner, att jag i min kropp skall känna att jag inte ständigt är inflammerad genom att känna mig svullen och uppblåst, bli av med min ömmande mage och kliande ögon, få bättre hud och nagelstatus. Ja listan kan göras lång.

Varför delar jag denna resa? Jag tror att många med mig upplever sin hälsa som jag har gjort. Det finns inte några tydliga tecken att gå på som läkarna på vårdcentralen kan hjälpa dig med. Du har liksom bara accepterat att "så här är min kropp, det är bara att lära sig att leva med den". "Det är säkert så här för de flesta människor." "Läkarna säger ju att alla prover är bra, det är bara att ta tag i situationen och rycka upp sig"

Jag vill visa att det finns en annan väg. Den går genom att göra nya, bättre val för min hälsa. Det är jag som måste ta ansvar för mitt mående och det är jag som har makten att göra förändringarna. Kunskapen om att man kan och hur man gör dessa förändringar har kommit till mig under de senaste åren och nu äntligen har jag fått redskapen för att göra min resa.

Vill du följa mig på min resa så läser du mina inlägg på instagram eller fecbook, eller så läser du dem här nedan: 

2 januari 2019Idag har jag tagit nästa steg på vägen till ännu bättre hälsa !
Efter att ha haft möjligheten att bli patient hos den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin i Göteborg har jag nu fått de nycklar och redskap jag behöver för att ta mig vidare på min hälsoresa.
Jag kommer under de kommande månaderna skapa de förutsättningar som krävs för att jag skall må bättre. Idag har jag börjat äta enligt det Autoimmuna Protokollet, AIP och imorgon skall jag påbörja min behandling mot SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth)

7 januari 2019Då var första veckan med AIP kost avklarad.💪
Jag valde att gå in i denna kostomläggning utan att trappa ner på saker som kaffe och socker innan. Jag hade tidigare inte så stort sockerintag, men det känns ändå. Men det var ett medvetet val att göra det på detta sätt. De första fyra dagarna med kostomläggning var tuffa. Jag kände mig trött, lite matt och inte så uppåt alla gånger. Dag fem så vände det, nu känner jag mig lättare till mods och det flyter på ganska bra.

Så vad är då AIP kost? Autoimmunt protokoll. Det är en strikt kosthållning under ett antal månader som utesluter i princip allt som kan irritera mag- och tarmslemhinnan eller trigga inflammation i kroppen. Det är en kosthållning som kommer ur evolutionskost, paleo. Paleokost innebär att man äter så som man åt innan vi blev jordbrukare. Grönsaker, frukt, kött, fisk fågel, nötter m.m Man väljer aktivt bort raffinerade och processade produkter, baljväxter, spannmål, mjölkprodukter och raffinerat socker.
När man lägger om till AIP fokuserar man på näringstät mat i syfte att läka eller häva en sjukdom. Man plockar bland annat bort nötter, fröer, ägg, potatisväxter och nattskatteväxter så som t ex paprika, tomat och chili. Syftet är att under en period läka tarmen och sedan återintroducera födoämnen i långsam takt för att upptäcka om kroppen faktiskt tål det eller ej.
Det känns skönt att vara igång nu.
Ett steg i taget !

15 januari 2019: Nu har det gått två veckor sedan jag la om min kost. Jag känner att jag börjar komma in i "vardagslunken", vet vad jag kan äta och har hittat lite favoriter, så det känns ganska bra.

Den här förändringen som jag gör handlar ju inte bara  om kosten, även om det är en väldigt stor del  av det. För att skapa de allra bästa förutsättningar för läkning av inflammatoriska processer i kroppen behöver jag titta på flera aspekter i livet.

Det stora ordet stress kommer in i bilden. Det finns flera olika typer av stress att förhålla sig till.
Vi har ju de yttre faktorerna av stress, stress på jobbet, stress att få vardagen att gå ihop och liknande den mentala stressen. En annan typ av stress för kroppen är att ha inflammatoriska processer i kroppen, som t ex värk, eksem, allergier m.m. Sedan har vi sömnen, det är viktigt att vi får tillräckligt med sömn på natten och att den cirkadianska rytmen fungerar som den ska. Sedan är det ju också så att det vi äter, maten, kan öka stressnivån i kroppen om den mat man väljer att stoppa i sig gör att man t ex får ett blodsocker med ständigt kraftiga svängningar.

Att bli vän med stressen är en utmaning 😊

Kosten som sagt, den har jag koll på.
Sömnen, tja jag gör så gott jag kan. Jag siktar på att lägga mig vid 22 och att få 8 timmars sömn.
Allt som sker runt omkring kan jag inte riktigt påverka, livet händer ju och situationer uppstår. Här är jag fullt övertygad om att det är mitt förhållningssätt till situationer jag ställs inför som gör skillnaden.

Genom den resan jag har gjort med att utbilda min inom shamansk healing har jag fått stora insikter om hur jag är den som väljer hur jag ser på det som sker i mitt liv. Att jag väljer att fokusera på det positiva i saker och ting som sker, det ger mig så mycket mer livskraft och styrka, än om jag ser mig som ett offer för omständigheterna.

Jag tror aldrig jag blir färdig med resan att förhålla mig till mig själv. Jag upptäcker ständigt nya saker och går titt som tätt i fallgropar, men med ett steg i taget, så blir det som det ska i slutänden.

3 februari 2019 Lunch i solen! Så underbart att känna att solen är på väg tillbaka! Att få solljus i ansiktet är viktigt, speciellt denna mörka årstid. 

Nu har jag ätit enligt AIP i ca 1 månad. Jag känner mig nöjd då dagarna flyter på bra. Visst krävs det lite planering med maten, men det går över förväntan. Jag kan inte säga att jag upplevt några direkta förändringar ännu. Jag vet att jag måste ha tålamod. Det var ju inte så att min hälsa förändrades till det sämre på bara några veckor, så tålamod måste jag ge läkningens process.

Idag fick jag möjligheten att äta min lunch i solen, nötfärsbiffar med trattkantareller, sallad, avokado och ett knäckebröd jag gjort med hemlagad leverpastej. Vet inte om jag någonsin trott att jag skulle göra egen leverpastej. Men, då lever är ett mycket näringstätt livsmedel och att göra kycklinglevern till pastej var det sätt jag trodde mig lättast kunna få i mig levern, ja då blev det till att göra leverpastej. Riktigt god blev den med 😊 Igår lyxade jag till det genom att göra glass till familjen på hallon, kokosgrädde och frysta bananer. Riktigt smaskigt blev det.

Det finns faktiskt några förändringar som skett under de senaste veckorna. Jag har hittat tillbaka till meditationen och jag har faktiskt börjat göra ett kortare yogaprogram några mornar i veckan. Kroppen älskar att bli uppmjukad och det är en väldigt skön känsla som infinner sig efter att ha väckt upp kroppen med lite yoga. Ja, så några framsteg finns det ju faktiskt 😊 lite mer ork och energi har jag allt fått och det känns underbart. Ett steg i taget! Kram på er 🤗 

15 februari Kvällens AIP (autoimmuna protokoll) måltid var fisk stekt i kokos, pumpa med ingefära, vitlök och gurkmeja samt ett avokadomos med rödlök och så grönsallad så klart. Riktigt gott!!

Idag har jag ätit AIP i 45 dagar. Känns bar att kunna säga det, fast samtidigt lite frustrerande. Jag känner fortfarande inte av någon förändring, mer än att jag nog faktiskt har mer energi. Visst sötsuget är borta och småätandet med, men det jag eftersträvar nu är ju läkning.

Idag funderade jag länge och väl på om jag kanske inte skulle testa lite kaffe i alla fall, "det har ju ändå gått 45 dagar". Men nej, viljestyrkan tog överhanden och jag bestämde mig för att fortsätta äta AIP utan att återintroducera något innan min doktor säger att det är dags. Min medicinering mot SIBO är avslutad och nästa helg ska jag göra ett nytt test för att se om SIBOn är kvar eller har försvunnit. Resultatet får jag reda på när jag skall på återbesök hos min läkare. Tyvärr är det en hel månad kvar innan återbesöket.

Mars månad kommer vara väldigt mycket mer utmanande för mig, när det gäller maten, än vad det hittills har varit. Det är födelsedagar, resor till Stockholm både i jobbet och privat. Jag skall även få in en helgkonferens samt en helgs utbildning. Det kommer att bli utmanande med maten, men det löser sig det är jag övertygad om.

Finns det någon som har några bra tips på AIP mat när man är på resande fot så tipsa mig gärna. Hoppas du får en fantastisk helg.

1 mars Fredag och äntligen är det dags för mig att bege mig till Gaia Lide kursgård för en helg där jag än mer får möta mig själv, utmana mina gränser, få nya insikter, skratta, gråta, förundras över livet och alltet. Ser så fram emot att gå in i bubblan och växa tillsammans med gruppen som går den shamanska healingutbildningen.

Denna gången står jag inför en ny utmaning, maten. En av de underbara upplevelserna på Gaia är maten som är rena konstverk. JAg har valt att fixa egen mat till hela helgen, för att jag skall kunna fortsätta äta AIP, äta enligt det sätta jag gjort de senaste två måandern för att läka min tarm. Soppor i glasburkar, kex på cassavamjöl, ghee och avocado. Ha en fantastisk helg!

5 mars Har landat hemma efter en underbar helg på Gaia Life. En helg med nya insikter, vänskap, trumresor, healing, sejd och ännu större insikter om mig själv.Det är så fantastiskt att få ta del av denna plats och kunskap som Ania Munay och Magnus Munay så generöst, skickligt och kunnigt delar med sig av.

Min största utmaning inför denna helgen var dock kosten, att jag valde att ta med mig egen mat så att jag kunde fortsätta äta min AIP-kost. Det gick bra och kändes helt rätt. JAg tog mig igenom utmaningen och kom ut starkare på andra sidan.

Nu står nästa utmaning snart framför dörren, jag skall ta mig an mina första övningsklienter för shamansk healing, men först ska jag landa efter denna underbara helg.

  14 mars Det är dags för en uppdatering, hur går det med hälsoresan egentligen?

Ja, i drygt 10 veckor har jag ätit enligt AIP, det har emellanåt varit en stor utmaning, men för det mesta har det gått ganska bra. Jag har ju medicinerat för att bli a med SIBO (small intestinla bacterial owergrwth) och gjorde för några veckor sedan ett test för att se om behandlingen gett resultat.

Jag har känt mig lite frustrerad över att jag inte upplevt så stora förändringar. Inte så mycket mer än att jag upplevt att jag har mer energi. De senaste dagarna har jag dock upplevt en förändring, fast till det sämre.

Igår var det dags för återbesök hos Dr Peter Martin. Testet jag tog för några veckor sedan visade att SIBOn var borta, men de symtom jag upplevt de senaste dagarna indikerade att SIBOn kanske är tillbaka.

Så ironiskt att jag nu sitter här och förstår att jag nog faktiskt mått ganska bra. Att känna det som att jag har en trång blöt mössa neddragen över huvudet som gör att allt känns lite som i en dimma, att jag är lite matt mest hela tiden och att magen börjat krångla igen, det får mig att inse att det var nog så här jag mådde i december ( och väldigt lång tid innan dess) innan jag påbörjade denna resan. Två steg fram och ett tillbaka.

Så vad kommer nu? Som sagt, maten är vår medicin. Kosten påverkar hur vi mår och är en stor nyckel till läkande. Att bli av med SIBOn var ganska enkelt, men att hålla den borta kanske inte är lika lätt innan min tar läkt på riktigt och jag har ett eget bra försvar i tarmarna. För att ytterligare nollställa kroppen, inte äta något som triggar igång immunförsvaret, kommer jag under april månad att äta ännu mer begränsat än vad jag gjort hittills. Jag kommer inte att äta några kolhydrater alls utan bara stödja kroppen med bra fetter och protein. Man kan tyck vad man vill om detta, men jag är villig att testa och i min värld låter det sunt att låta mitt rejält stressade immunsystem få vila, nollställa sig för att sedan långsamt återintroducera ett födoämne i tager och verkligen känna efter hur min kropp reagerar. Så utmaningen fortsätter, men jag är vid gott mod och redo att ta nästa steg på min resa.

31 mars Det är ju mer än två veckor sedan jag senast skrev, så här kommer en uppdatering.

Insikten om att jag under den närmaste tiden skulle stå inför utmaningen att ha en om möjligt ännu striktare kost var en stor utmaning då. Jag skrev också att jag skulle genomföra detta under april månad.

Jag valde att gå all in på en gång, jag orkade inte vänta i ytterligare två veckor med vetskapen om att jag så skulle utesluta alla kolhydrater. Så jag har nu gjort de två första veckorna med Zero Carb. Vad innebär det egentligen kan man ju undra? Jo, det innebär att jag endast äter kött, animaliskt fett, salt och vatten. Även nu, efter två veckor så låter det helt galet när jag skriver detta. Det är inte en kosthållning som på något vis inspirerar mig, det är socialt hämmande och i ett samhälle där det pågår en ganska aggressiv och som jag kan tycka onyanserad debatt om hur dåligt det är för miljön att äta kött så känns detta som en stor utmaning.

Så hur mår jag? För det är ju detta det handlar om här. Jag har nu en mycket lugnare mage, hjärndimman och det konstanta trycket över huvudet som hade kommit tillbaka, är borta igen. Jag känner mig piggare igen, så ja, det känns som att kostomläggningen faktiskt gett resultat.

Jag kommer inte lägga upp några inspirerande middagar i mitt flöde de närmaste veckorna ;) men det funkar absolut att äta så här. Jag måste dock medge att jag fokuserar en hel del på att jag den 2 maj ska på återbesök hos min läkare och att jag då verkligen hoppas på att få börja återinföra lite spännande saker i min kost igen.

Jag önskar dig en vacker söndag och ta vara på det vackra du har i ditt liv. För trotts att vi alla står inför olika utmaningar i livet finns det alltid saker att vara tacksam för.




© Copyright Ett steg i taget - vägen till bättre hälsa